İçi Dışı

1 Haziran 2011 Çarşamba

Gökyüzü Sürüngenleri

Mori Hiroshi adlı  Japon yazarın kitabından uyarlama olan The Sky Crawlers (Orijinal adı: Sukai Kurora) geleceğe dair karamsar bir bakış açısına sahip. Günümüzün bir tür 'acaba nasıl olurdu' şeklinde bir yansımasını sunan anime, savaşın artık bambaşka boyutlara taşındığı, yakın geleceği anlatıyor.

Kildred adı verilen ''hiç büyümeyen çocuklar'' iki ayrı şirketin yönettiği savaşta, kendi firmalarını temsil etmektedirler. Barış adına savaşmak teması ile ilerleyen anime, hiç büyümeyen çocuklar üzerinden de harika bir sorgulamaya girişiyor. Savaş, barış için mi var, yoksa biz istediğimiz için mi? Savaşı ticarete çevirmek mi daha doğru, bir oyun olarak mı oynanmalı, yoksa şimdiki hali ile, bildiğimiz savaş formunda mı daha güzel, savaş dediğimiz olgu?

Ana karakterimiz, ki animenin başından sonuna dek adeta çocuk olmadığını haykırır gibi sigarasını elden düşürmüyor, nereden geldiğini hatırlamayan, çok iyi uçabilen, savaşta her daim ön plana çıkabilen bir kildren'dir. Bir yandan geçmişini sorgularken, bir yandan da kendinden önce, kendi yerinde çalışan pilot ve müdiresi hakkında bir şeyler öğrenmek peşindedir. Senaryo açısından, özellikle de finalde dudak uçuklatan (animenin bitiş jeneriğinden sonra bu sahneler) anlatımıyla, The Sky Crawlers harika bir iş çıkartıyor. Bir yandan 'harcanabilir' çocuk savaşçılar fikri, bir yandan savaşın şirketleşmesi, dünya insanlarının barışsız yapamaması ve savaş şirketlerine bir hayır kurumuna üye olurmuş gibi sponsor olmaları, Mori Hiroshi'nin aynı adlı harika romanından geliyor.


Anime takipçilerinin çok iyi bildiği Ghost In The Shell'in yönetmeni Mamoru Oshii bu animenin de başında ve teknik açıdan kusursuz bir iş çıkarmış. Özellikle savaş uçaklarının çarpışmaları esnasındaki karmaşada her türlü detayı seçebilmeniz, akıllara durgunluk verecek bir çalışmanın eseri. Müzikler konusunda Kenji Kawai müthiş bir iş çıkartmış. Daha açılış sahnesinden itibaren sizi animenin içine çeken müzikler, son kapanış jeneriğine kadar, çok sık ortaya çıkmasalar da kulağınızdan kolay silinmiyorlar.

Peki, bunların hepsi, Gökyüzü Sürüngenleri / The Sky Crawlers'ı iyi bir anime yapıyor mu? Teknik açıdan çok başarılı, güçlü bir hikaye, dingin bir anlatım lakin bitmek bilmeyen, adeta sürünen bir kurgu var. Hikayeyi size, yaramaz bir çocuğa zorla verilen bir şeker gibi can çekirtirerek veren anime, bu bakımdan yavaş ilerleyen senaryolara aşina olmayanlar için kesinlikle sıkıcı olacaktır. Özellikle de, Ghost In The Shell gibi muhteşem bir örnek varken, The Sky Crawlers sanki sahip olduğu o harika hikayeyi size son dakikaya kadar koyklatmamak niyetinde gibi.

Her şeye rağmen, eğer ki aranız animelerle iyiyse, güzel ve distopik bir hikaye ilginizi çekecekse, The Sky Crawlers size göre.